:تاریخچه و معرفی دیپارتمنت بیولوژی
مؤسسه تحصیلات عالی خصوصی شیرزی افغان یکی از پیش قدم ترین نهاد تحصیلی است که درسال (۱۳۹۴) هجری شمسی در زون شمالشرق فعالیت علمی خود را آغاز نموده تا بتواند برای آبادی وطن درروشنایی ارزش های ملی، اسلامی وکلتوری زمینه آموزش معیاری را برای هموطنان عزیز مساعد سازد. این مؤسسه با داشتن پوهنحی تعلیم و تربیه که در هشت دیپارتمنت مصروف تربیه کادرهای مسلکی بوده از آن جمله دیپارتمنت بیولوژی می باشد که دربخش تربیه کادرهای مسلکی فعالیت های خود را با درنظرداشت معیارهای ملی و بین المللی به پیش میبرد.دیپارتمنت بیولوژی ازجمله دیپارتمنت های کلیدی وفارغ ده پوهنحی تعلیم وتربیه بوده این دیپارتمنت بنا برنیازمندی های آموزشی جامعه درسال (۱۳۹۴) در تشکیل پوهنحی تعلیم و تربیه ایجاد گردید که درهشت دوره گذشته صدها کادر مسلکی را تربیه وغرض خدمت به جامعه تقدیم نموده است دیپارتمنت بیولوژی اکنون دارای ۷ تن استادان مسلکی و باتجربه می باشد.
دیدگاه (🙁Vision
دیپارتمنت بیولوژی تلاش می نماید تا از طریق تدریس و تحقیق رشته های بیولوژیکی به عنوان مرجه معتبر علمی، تدریس وتحقیق ساینس در سطح موسسه شناخته شود.
مأموریت:(Mission)
دیپارتمنت بیولوژی درتلاش است ازطریق تربیه کادرهای مسلکی در بخش بیولوژی مصدرخدمت به جامعه شود.


معرفی محتوی مضامین
مدت دورۀ تحصیل: دورۀ لیسانس رشته بیولوژی اولین مرحله تحصیلی بیولوژی در نظام تحصیلات عالی افغانستان می شد که به طور عادی چهار سال تحصیلی را در بر میگیرد.
کریدیت ها و کود نمبر مضامین: در این کریکلم مجموع تعداد کریدیت ها در کتگوری های چهار گانه فوق 146 کریدیت تثبیت گردید. تمامی دیپارتمنتهای بیولوژی پوهنتون های دولتی و خصوصی مکلف به اجرای این نصاب تحصیلی می باشند.
مضامین درسی و کتگوری ها: مادۀ دوم لایحۀ سیستم کریدت مؤسسات تحصیلات عالی( حد اعقل کریدت ها در دوره لیسانس ۱۳۶ کریدت و حد اکثر آن مربوط به طول دوره تحصیلی رشته مربوطه بوده و از ۲۱ کریدیت در یک سمستر تجاوز ننماید.
ماده سوم لایحه مذکور سیستم کریدت مؤسسات تحصیلات عالی (مضامین دوره لیسانس به مضامین اساسی، مضامین تخصصی، مضامین اختیاری و مضامین پوهنتون شمول تقسیم میشوند. مضامین اساسی باید حداکثر ۳۰ فیصد، مضامین تخصصی حد اقل ۵۰ فیصد و مضامین اختیاری به شمول مضامین پوهنتون شمول ۱۲ فیصد، مونوگراف، سیمینار، ستاژ،امتحان دولتی و تکمیل پروژهی دیپلوم ۸ فیصد مضامین دوره لیسانس را احتوا مینمایند و نمرات آن از ۱۰۰ نمره» محاسبه میشود. فیصدی مضامین مذکور در پلان تعلیمی گنجانیده شده است.
به اساس مواد فوق و مبتنی بر توافق های به عمل آمده در کلسترهای هشت گانه و رشته بیولوژی مضامین شامل درنصاب درسی به اساس ایجابات تخصصی رشته و الزامات سیستم کریدت قرار ذیل تقسیم گردیده است.
مضامین اساسی: مجموعا در این کریکلم 27 کریدت که 18.49 فیصد مجموع کریدت های این رشته را تشکیل می دهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین تخصصی: مجموعا در این کریکلم 83 کریدیت که 56.84 فیصد مجموع کریدیت های این رشته را تشکیل میدهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین اختیاری و پوهنتون شمول: مجموعا در این کریکلم 40 کریدیت که 24.7 فیصد مجموع کریدت های این رشته را تشکیل میدهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین کار عملی و منوگراف: مجموعا در این کریکلم 12 کریدت که 8.21 فیصد مجموع کریدت های این رشته راتشکیل میدهد که هر کدام به کتگوریهای ذیل اختصاص داده شده است.
موجودیت انترنشیپ، ستاژ و سیر علمی: مجموعا در این نصاب 8.21 فیصد مجموع کریدت ها به کارهای عملی که شامل فعالیت های مختلف منجمله: انترنشیپ، ستاژ و سیرعملی میباشد، اختصاص داده شده است.






:پیام آمردیپارتمنت
قسمیکه اهمیت هرعلم ازموضوع مورد بحث آن به درستی آشکارمی گردد بناء به همه آشکار است که علوم بیولوژیکی یکی از بخش های بسا مهم زندگی انسان محسوب گردیده که امروز علم بسیار با ارزش وضروری شمرده می شود.اینکه در کشورعزیزما افغانستان صنایع در حال انکشاف نسبی قرار دارد ازدیاد متعلمین درمعارف وکمبود معلمان مسلکی باعث شد که دیپارتمنت بیولوژی درچوکات پوهنحی تعلیم و تربیه ایجاد گردد. بیولوژی ازمهترین راه های شناخت خداوند ج ورسیدن به خالق یکتا،گسترده ترین ومهترین بخش علوم طبیعی به شمار می رود. که نقش ارزنده واساسی را در حل معضلات و مشکلات فعلی و آینده انسان ها دارد ما اکنون در قرن ۲۱ که تغییرات جنتیکی و تحولات آن روبه توسعه است به سرمی بریم بنابرین کشورمانند افغانستان نیازمندی جدی به این علم را دارد انسان امروز با بحران های گوناگون مواجه است که یافتن راه حل آنها بدون کمک و رهنمایی دانشمندان علم بیولوژی امکان پذیرنیست.استادان ومحصلان این رشته با مطالعه موضوعات مدرن با استفاده ازتکنالوژی عصری، انترنت واستفاده ازوسایل روزجهت تطبیقات لابراتواری تحقیقات ساحه وی وعملی تغییرات بهتردرزنده گی خود وبا استفاده ازمحتویات مضامین مختلف این رشته شرایط زندگی سالم برای بشربه ارمغان خواهند آورد.
عبدالحکیم (متین)
آمردیپارتمنت بیولوژی
تائید مجلس دیپارتمنت وشورای علمی پوهنځی
تأیید مجلس دیپارتمنت:
کتلاک تهیه شده هذا در جلسه پروتوکول نمبر( 25 ) مورخ 21 / 07 / 1401 مجلس دیپارتمنت مورد بحث قرار گرفت تائید است.
تأیید شورای علمی پوهنحی:
کتلاک تهیه شده دیپارتمنت بیولوژی در جلسه پروتوکول نمبر( 36 ) مورخ 13 / 09 /1401 شورای علمی پوهنحی مورد بحث قرار گرفت تائید است.
کتلاک معلوماتی دیپارتمنت بیولوژی
https://drive.google.com/file/d/1A2OHv2RlL16izRgq0hlh0e_UB7ntbk9q/view?usp=sharing