تاریخ مختصر و معرفی دیپارتمنت تاریخ :
مؤسسه تحصیلات عالی خصوصی شیرزی افغان یکی از پیش قدم ترین نهاد تحصیلی است که درسال (۱۳۹۹) هجری شمسی در زون شمالشرق فعالیت علمی خود را آغاز نموده تا بتواند برای آبادی وطن درروشنایی ارزش های ملی، اسلامی وکلتوری زمینه آموزش معیاری را برای هموطنان عزیز مساعد سازد. این مؤسسه با داشتن پوهنحی تعلیم و تربیه که در هشت دیپارتمنت مصروف تربیه کادرهای مسلکی بوده از آن جمله دیپارتمنت تاریخ می باشد که دربخش تربیه کادرهای مسلکی فعالیت های خود را با درنظرداشت معیارهای ملی و بین المللی به پیش میبرد.
اداره موسسه تحصیلات عالی خصوصی شیرزی افغان با درک نیازمندی های تعلیمی و تحصیلی جامعه ولایت کندز و شمال شرق در سال ۱۳۹۹ هـ بعد از تهیه و تدوین نصاب تحصیلی رشته تاریخ، رسماً جواز فعالیت دیپارتمنت تاریخ را از وزارت تحصیلات عالی افغانستان اخذ نمودند. دیپارتمنت تاریخ فعالیت های علمی، اداری و تدریسی خویش جهت ارتقاء و بلند بردن سطح دانش و بینش حقیقی محصلان این رشته و تربیه کادرهای متخصص برای جامعه افغانستان، آغاز نمود.
دیدگاه (🙁Vision
دیپارتمنت تاریخ در صدد آنست تا در کوتاه ترین زمان از طریق ارایه دانش و مهارتهای خاص رشته تاریخ بعنوان یک مرجع معتبر علمی و تاریخی در نظام تحصیلی منطقه شناخته شود.
مأموریت::(Mission)
دیپارتمنت تاریخ مصمم است تا با بکارگیری کارا و موثر از اعضای کادر علمی خویش در عرصه تدریس، جهت آراسته ساختن محصلان به معیارات و شاخصه های اصلی و مهم علم تاریخ، خدمات آموزشی ارایه نماید.
ارزش ها:
- آزادی اکادمیک برمبنای رشد آموزشی و علمی؛
- صداقت و شفافیت درکار؛
- احترام به نظریات دیگران؛
- رد هرگونه تبعیض زبانی، قومی، نژادی وفکری …؛
- احساس مسوولیت دادن برای محصلان و استادان؛
- ایجاد محیط سالم زیستی و هم زیستی ؛
- آگاه ساختن جامعه ازاهمیت علم و اجتماعی شدن شان؛
- باور و احترام به ارزش های اسلامی و انسانی؛
- بزرگترین ارزش برای ما در محیط اکادمیک تعهد و تخصص میباشد؛
اهداف:
- تربیه کادرهای مسلکی و متخصص رشته تاریخ برای نهاد های تحصیلات عالی ونهاد معارف.
- تربیه معلمان مسلکی با میتود و مهارت های معاصرتدریس.
- ارتقای سطح کمی و کیفی دانش تاریخ در مطابقت بااکتشافات و پیشرفت های روز.
- تربیه محصلان با روحیه انسانی و وطن دوستی.
- افزایش تالیفات، تقویت تحقیقات علمی و ایجاد انگیزه برای محصلین.
- ایجاد فکر نویسندگی باز و بی طرفانه تحقیقات در رشته تاریخ.
نتایج متوقعه
- در پایان دوران تحصیلی دراین رشته محصلان میتوانند با استفاده از نصاب ، میتود های نوین درسی ودانش تخصصی خویش رابرای پیشبرد تدریس بهتر گام های عملی را بردارند.
- با اجرای کارهای لابراتواری زمینه تحقیقات فراتررا در این رشته را کشف می کنند.
- با تطبیق سیر علمی و تحقیقات ساحوی میتوان زمینه حقیقی تاریخ ها بیان نمود.
سهولت ها:
- صنوف درسی مجهز با امکانات درسی
- لابراتوار معیاری
- کتابخانه اختصاصی و محیط جداگانه برای مطالعه
- کادرعلمی به سویه لیسانس وماستر
- کامپیوترلپ عصری
- محیط آرام وسرسبز
- محیط ورزشی مناسب
- مکاتب همکاربرای تدریس آموزی
دست آورد ها
دیپارتمنت تاریخ اززمان ایجاد آن درپوهنحی تعلیم وتربیه موسسه تحصیلات عالی خصوصی شیرزی افغان الی سال 1401 در بخش های مختلف دست آورد های خویش را داشته است قرارزیل ذکر میگردد.
- تقدیم کادرهای مسلکی به جامعه در دو دوره تا امسال .
- جذب کادرهای مسلکی و علمی به سویه لیسانس و ماستر
- دایرنمودن چهارسمینارعلمی و ورکشاپ های آموزشی به خاطرارتقای ظرفیت استادان این رشته.
- دایرنمودن یک سمینارآموزشی تحت عنوان (میتود های یاد گیری موثر) برای محصلین
- امضای تفاهم نامه ها جهت اجرای کارعملی (تدریس آموزی ) با ریاست معارف ولایت کندز ومکاتب خصوصی.
- انکشاف دوچپتردرسی (تاریخ جدیده اروپا و تاریخ آسیا )توسط سه از اعضای کادرعلمی این رشته
- تبدیل مواد درسی به کتاب های معیاری.
- تحریردو مقاله علمی توسط دو تن از اعضای کادرعلمی
- کسب توانایی ومهارت های تدریس عملی محصلان از طریق پروسه تدریس آموزی در مکاتب دولتی و خصوصی.
معرفی محتوی مضامین
مدت دورۀ تحصیل: دورۀ لیسانس رشته تاریخ نظام تحصیلات عالی افغانستان به طور عادی چهار سال تحصیلی و هشت سمستر که درهرسال تحصیلی دو سمستر را سپری می کنند.
کریدیت ها و کود نمبر مضامین: در این کریکلم مجموع تعداد کریدیت ها در کتگوری های چهار گانه فوق 146 کریدیت تثبیت گردید. تمامی دیپارتمنت های تاریخ در همه پوهنتون های دولتی و خصوصی افغانستان مکلف به اجرای این نصاب تحصیلی می باشند.
مضامین درسی و کتگوری ها: مادۀ دوم لایحۀ سیستم کریدت مؤسسات تحصیلات عالی( حد اعقل کریدت ها در دوره لیسانس ۱۳۶ کریدت و حد اکثر آن مربوط به طول دوره تحصیلی رشته مربوطه بوده و از ۲۱ کریدیت در یک سمستر تجاوز ننماید.
ماده سوم لایحه مذکور سیستم کریدت مؤسسات تحصیلات عالی (مضامین دوره لیسانس به مضامین اساسی، مضامین تخصصی، مضامین اختیاری و مضامین پوهنتون شمول تقسیم میشوند. مضامین اساسی باید حداکثر ۳۰ فیصد، مضامین تخصصی حد اقل ۵۰ فیصد و مضامین اختیاری به شمول مضامین پوهنتون شمول ۱۲ فیصد، مونوگراف، سیمینار، ستاژ،امتحان دولتی و تکمیل پروژهی دیپلوم ۸ فیصد مضامین دوره لیسانس را احتوا مینمایند و نمرات آن از ۱۰۰ نمره» محاسبه میشود. فیصدی مضامین مذکور در پلان تعلیمی گنجانیده شده است.
به اساس مواد فوق و مبتنی بر توافق های به عمل آمده در کلسترهای هشت گانه و رشته تاریخ مضامین شامل درنصاب درسی به اساس ایجابات تخصصی رشته و الزامات سیستم کریدت قرار ذیل تقسیم گردیده است.
مضامین اساسی: مجموعا در این کریکلم کریدت که 18.49 فیصد مجموع کریدت های این رشته را تشکیل می دهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین تخصصی: مجموعا در این کریکلم 83 کریدیت که 56.84 فیصد مجموع کریدیت های این رشته را تشکیل میدهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین اختیاری و پوهنتون شمول: مجموعا در این کریکلم 40 کریدیت که 24.7 فیصد مجموع کریدت های این رشته را تشکیل میدهد به این کتگوری اختصاص داده شده است.
مضامین کار عملی و منوگراف: مجموعا در این کریکلم 12 کریدت که 8.21 فیصد مجموع کریدت های این رشته راتشکیل میدهد که هر کدام به کتگوریهای ذیل اختصاص داده شده است.
موجودیت انترنشیپ، ستاژ و سیر علمی: مجموعا در این نصاب 8.21 فیصد مجموع کریدت ها به کارهای عملی که شامل فعالیت های مختلف منجمله: انترنشیپ، ستاژ و سیرعملی میباشد، اختصاص داده شده است.


تناسب کار عملی و نظری: در پروسه بازنگری نصاب تحصیلی افزایش قابل توجه در فعالیت های عملی محصلان بمیان آمد از جمله در تعداد زیادی از مضامین اساسی و تخصصی برنامه درسی به نحوۀ ترتیب گردیده است که شامل هر دوبخش عملی و نظری باشد. همچنان مضامین مستقل در جهت افزایش مهارت های عملی محصلان شامل نصاب گردید ازجمله پرازیتولوژی، امبریولوژی، بیولوژی مالیکولی حجره، بیوتکنالوژی، بیولوژیکل سایکولوژی و تکنالوژی کاربردی بالغ بر۱۳ فیصد مجموع کریدت های رشته بیولوژی را احتوا میکند.
روش های آموزش و تدریس: تدریس به روش های متفاوت ذیل پیش بینی شده است:
ارائه لکچر و شرح درس جدید و مباحث نظری؛
بحث و گفتگو ومناقشه علمی و گذاشتن موضوعات درس بین محصلان؛
ارائه سوالات درون صنفی جهت مباحثه دو طرفه بین استاد و محصلان؛
تدریس متقابل و تدریس توسط خود محصلان؛
راه اندازی سیر های علمی جهت بلند بردن مهارت های محصلان؛
اجرای کار گروپی بوسیله محصلان؛
تحقیقات انفرادی و گروهی؛
اجرای پروژه های به شکل انفرادی و گروهی؛
ارائه سمینار توسط محصلان؛
ایفای نقش )رول پلی
طوفان مغزی؛
اجرای کارعملی در داخل لابراتوار و خارج از لابراتوار)ساحوی(؛ن کا
نیازمندی های مضمون و معیار های ارزیابی محصلان
پالیسی حاضری
حضور منظم محصل در تمام جلسات درسی نظری و عملی حتمی است.محصلان با عذر معقول صرف تا ۲۵ ٪ غیر حاضری نموده میتوانند.
بیشتر از ۲۵ ٪ غیر حاضری باعث محرومی از امتحان نهایی مضمون میگردد.
قواعد کارخانگی و فعالیت های صنفی
کار های خانگی محصلان و فعالیت های محصلان بین 5 تا 10 نمره محاسبه میگردد.نمره کارخانگی و فعالیت هایی محصل در جمع نمرات نهایی آن محاسبه میگردد.سرقت ادبی و کاپی نمودن کارهای علمی تحقیقی دیگران موجب محرومیت از نمره میشود. در صورت عدم تکمیل کارخانگی به دلایل معقول، محصل قبل از ختم معیاد معین، استاد را به جریان میگذارد.
پالیسی تاخیر کاری
امتحانات صنفی، کارهای خانگی و سایر مکلفیت های صنفی محصلان در صورت تاخیر چانس دوم ندارد. محصلان میتوانند قبلا در زمینه مشکل پیش آمده استاد مضمون را مطلع نموده تائیدی وی را حاصل نمایند.
پالیسی نمره دهی
نحوه ارزیابی و صورت تقسیم نمرات مطابق به ماده 19 لایحه کریدیت قرار ذیل صورت میگیرد:
ارزیابی و فعالیت صنفی )ارزیابی هفته وار، کارخانگی، اشتراک در فعالیت های گروهی(امتحان20% کار های عملی )فعالیت های لابراتوار،سیرعلمی، تحقیقات میدانی( به صلاحیت استاد مضمون امتحان وسط سمستر ) 20 ٪ )متحان نهایی سمستر حد اکثر ) 60 ٪ )مجموع 100 %
وجایب و مکلفیت های محصلان
ما با هم کارخواهیم کرد تا دانش، مهارت ها و سلوک لازم در رابطه به مضمون را ارتقاء دهیم. محصلان باید در مشارکت نزدیک با هم کار کرده، به نظریات و خصوصیات فردی یکدیگر احترام قایل شده و به یکدیگر فرصت مساوی بدهند.اخلاق و اصول رفتاری را که لازمه محیط علمی است مراعات نموده و از انجام اعمالی که منجر به اخلال پروسه تدریس گردد؛ اجتناب نمایند. با پایبندی به وقت و با خلاقیت سهم فعال خویش را در پروسه آموزش ایفا نماید.
پالیسی عدم صداقت اکادمیک
عدم صداقت اکادمیک شامل نقل، جعل معلومات، استناد نادرست، سرقت علمی و اجرای فعالیت های دیگری میگردد که از جانب محصلان در حین تحصیل انجام شود. ارتکاب چنین اعمالی از جانب محصل به هیچ وجه قابل قبول نبوده مطابق قواعد تحصیلات عالی با محصل مظنون برخورد میشود.
استاد مضمون مسئولیت ابتدایی برای تشخیص و برخورد با عدم صداقت اکادمیک را دارد. استاد در صورت تخشخیص عدم صداقت علمی محصل، بعد از بررسی موضوع و استماع دفاعیات محصل در زمینه معرفی آن به مرجع مربوط تصمیم اتخاذ مینماید.تصمیم استاد در زمینه برخورد با پدیده عدم صداقت علمی، فعالیت های درسی سایر محصلان را تحت الشعاع قرار نمیدهد. استاد مضمون شواهد واقعه را با مدارک به مسئولین دیپارتمنت اطلاع میدهد.آمریت دیپارتمنت در زمینه مطابق قانون اجراآت نموده و تمام اسناد و مدارک مرتبط را نگهداری میکند.
اشتراک کنندگان کلستر ها
الف: اعضای کلسترهای فرعی رشته های” بیولوژی، کیمیا، ریاضی، فزیک، تاریخ، جغرافیا، تربیت بدنی و جامعه شناسی” تن استادان و متخصصین که مشتمل بر رؤسای پوهنحی ها، آمرین دیپارتمنت های بیولوژی سراسر کشور ازپوهنتون های دولتی و خصوصی و سایر رشته های تعلیم و تربیه.
ب: درهریک از کلسترها با درنظرداشت نیاز و مبرمیت موضوع بین ۲۰ الی ۳۰ تن از اعضای کادر علمی پوهنتون های مختلف دولتی و خصوصی از سطح مرکز و ولایات در سالون کنفرانس های وزارت تحصیلات عالی اشتراک نمودند.همچنان در این کلسترها نمایندگان با صلاحیت نهاد های وزارت محترم تحصیلات عالی، وزارت جلیله معارف،کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی، وزارت محترم کار و امور اجتماعی و سایر موسسات و نهاد های همکار نیز فعالانه اشتراک نمودند.




پیام آمردیپارتمنت :
رشته تاریخ در نظام تحصیلی و تعلیمی ملکی افغانستان یک رشته تربیتی،سیاسی، کاربردی و فکری است که نیاز به یک سلسله افکار سازی از طریق نظام تعلیمی میباشد معلمین متخصص در این بخش خیلی ها با فکر و مبتکرانه باید عمل کنند، چون جامعه ما مشکلات و تغیرات سیاسی و اقتصادی خود را دارد، اما یک جوان و یک محصل که رشته تاریخ را تحصیل میکنند از این تغیرات مبنی بر بی اعتماد به نفس را همیشه از فکر خود دور کنند، که رشته تاریخ نیاز به قوت فکری، مبارزه ، تحقیقات ، آموزش و رهنمای اساسی و تخصصی نیاز دارد، پس ما باید درهر رشته که تحصیل مینمایم درتلاش ارتقای ظرفیت مسلکی و تحصصی معلمان و محصلان داریم . پس ما مسئول هستیم که برای متعلمین و محصلان از طریق پروسه تربیه معلمان و اساتید وظیفه ایمانی و انسانی خویش را به شکل احسن انجام دهیم .
محب الله (محب )
آمردیپارتمنت تاریخ
تائید مجلس دیپارتمنت وشورای علمی پوهنځی
تأیید مجلس دیپارتمنت:
کتلاک تهیه شده هذا در جلسه پروتوکول نمبر( ) مورخ /08/ 1401 شورای علمی دیپارتمنت مورد بحث قرار گرفته وتائید است.
تأیید شورای علمی پوهنحی:
کتلاک تهیه شده دیپارتمنت ریاضی در جلسه پروتوکول نمبر( 36 ) مورخ 13 /09 /1401 شورای علمی پوهنحی مورد بحث قرار گرفته وتائید است.
کتلاکت معلوماتی دیپارتمنت تاریخ
https://drive.google.com/file/d/1ZH1P5Gz8tUu3ihFUixnGL9x7YGKgjqEM/view?usp=sharing